Protein Yemekleri Proteinler, vücutta bulunan tüm hücrelerin düzgün bir şekilde çalışması için gerekli olan, içerisinde amino asit barındıran moleküllerdir. Vücutta bulunan en küçük yapıtaşlarından en büyük dokulara kadar her şey, protein olmadan var olamaz. Kas sisteminde, cilt yapısında, iskelet sisteminde ve vücudun diğer birçok alanında büyük ölçüde protein bulunmaktadır. Vücudun yaklaşık %20'si proteinlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla, vücutta sudan sonra en fazla bulunan bileşen proteindir. Hormonlar, enzimler ve antikorlar da proteinlerden oluşur. Kanda oksijen taşımaktan sorumlu olan proteinler, amino asitlerden meydana gelir. Bilinen 20 tür amino asit vardır ve çoğu protein, bu amino asitlerin zincirleme birleştirilmesi sonucunda oluşur. Bu sayede proteinler büyük bir molekül haline gelir. Gıdalar yoluyla vücuda aldığımız proteinin kalitesi sağlık için oldukça önemlidir. Vücuttaki protein etkinliği veya kalitesi, proteini oluşturan amino asitlerin miktarı ve çeşitliliğine bağlı olarak değişir. Sekiz amino asit vücutta üretilemez ve bu amino asitlerin dışarıdan gıdalar yoluyla alınması gerekmektedir. Bu sekiz amino asit temel amino asit olarak adlandırılır. Proteinlerin ne işe yaradığını kısaca açıkladıktan sonra protein yemeklerine geçelim. Protein Yemekleri Proteinli Sebzeli Tavuk için Gerekli Malzemeler
Proteinli Sebzeli Tavuk Nasıl Yapılır? Kuşbaşı doğranmış tavuklar bir kabın içine alınır. Havuç, patates ve domatesin kabukları soyulduktan sonra tavukların üzerine küp şeklinde doğranıp eklenir. Malzemeler karıştırıldıktan sonra, çukur bir kabın içinde salça bir miktar suyla açılır. Üzerine tuz ve nane eklenip karıştırıldıktan sonra malzemelere eklenip harmanlanır. Uygun bir tava ocağa alınarak, yarısına gelecek şekilde su eklenir. Üzerine tavuk ve sebze karışımı ilave edilir. Tavaya alınan malzemeler karıştırıldıktan sonra protein sebzeli tavuk pişmeye bırakılır. Afiyet olsun. Protein Deposu Pizza Tarifi için Gerekli Malzemeler
Protein Yemekleri Üzeri için
Protein Deposu Pizza Nasıl Yapılır? Uygun bir tencereye tavuk suyu ve yarım kase su eklenir. Ocağın altı kısılarak suyun kaynaması beklenir. Kaynayan suya yavaş yavaş mısır unu ilave edilerek bir taraftan sürekli karıştırılır. Karışım koyulaşmaya başladığında bir iki dakika beklenerek rendelenmiş parmesan peyniri ilave edilir. Ocağın altı kapatılarak karışımın soğuması beklenir. Fırın kabının her tarafı yağlanır. Ocakta hazırlanan karışım tepsiye dökülerek elle yayılır. Fırın önceden en yüksek derecede ısıtılır. Isınan fırına tepsi sürülerek 12 dakika kadar pişirilir. Pişen pizza tabanı fırından alınır ve üzerine istenilen bir sos, ince kıyılmış tavuk ve ıspanak yerleştirilir. Pizza tekrar fırına alınıp 10-15 dakika kadar pişirilerek servis edilir. Afiyet olsun. Proteinli Ispanaklı Omlet için Gerekli Malzemeler
Proteinli Ispanaklı Omlet Nasıl Yapılır? Ispanaklar bol suyla birkaç kez yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Tava ocağa alınarak kısık ateşte ısıtılır. Tercihe göre çok az miktarda sıvı yağ kullanılabilir. Isınan tavaya doğranan ıspanaklar eklenir. Üzerine lor peyniri eklenir. Son olarak yumurtalar çukur bir kabın içinde iyice çırpıldıktan sonra tavaya ilave edilir. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırılarak omlet istenilen kıvama gelene kadar pişirilir. Tercihe göre tuz ve baharat kullanılabilir. Pişen omlet düz bir servis tabağına alınarak servise sunulur. Afiyet olsun. |