Proteinin Yapısı Türleri ve Özellikleri
26 Haziran 2024

Proteinin Yapısı Türleri ve Özellikleri

Proteinin Yapısı

Proteinler, amino asitlerin belirli sayıda, belirli türde ve belirli diziliş sırasına göre kovalent bağlarla birbirlerine bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. Amino asitlerin polimerleridir ve hücredeki bütün biyolojik olayların yapıtaşıdır. Hücre içindeki olaylar, yüz binlerce farklı proteinin kendilerine verilmiş olan görevleri yerine getirmesiyle gerçekleşir.

Proteinin Yapısı

Protein molekülleri, amino asitlerin kimyasal bağlarla birbirlerine bağlanarak oluşturdukları uzun polimer zincirleridir. İki amino asit molekülü arasında bir molekül suyun ayrılmasıyla meydana gelen bağa peptit bağı denir. Peptit bağlarıyla birbirine bağlanan amino asitlerin oluşturduğu yapı polipeptit zinciridir ve bu zincirde yüzlerce amino asit bulunabilir. Birden fazla polipeptit zinciri bir araya gelerek protein moleküllerini oluşturur. Ancak, protein moleküllerinin yapısı gelişigüzel bir dizilim göstermez. Her molekülün özgün kimyasal bileşimi ve amino asit dizilimi vardır.

Proteinlerin Üç Boyutlu Yapısı

Protein moleküllerinin üç boyutlu biçimleri de karakteristik nitelikler taşır. Bu niteliklere göre proteinler iki ana gruba ayrılabilir:

  • Fibröz Proteinler: Polipeptit zincirlerinin bir eksen çevresinde dizilerek uzun lifçiklerden oluşan bir yapıdır. Fibröz protein, bağ dokusunun temel yapı unsurudur. Fibröz proteinler suda çözünmez.
  • Globüler Proteinler: Polipeptit zincirlerinin sıkı bir şekilde kümelenerek oluşturdukları küre benzeri yapılardır. Globüler proteinler suda kolayca çözünür ve yayılırlar. Enzimler, bazı albüminler, hormonlar ve hemoglobin gibi yaşam etkinlikleri açısından büyük önem arz eden proteinler hep globüler yapıdadır.

Proteinlerin Dört Yapısal Seviyesi

Birincil Yapı

Proteinlerin hangi amino asitlerden meydana geldiğini ve bu amino asitlerin hangi sırayla birbirine bağlandığını gösteren yapısıdır. Örneğin, "Gly-Phe-Met-Ala-Val-Tyr" dizilimi, sol tarafa N-terminali ve sağ tarafa C-terminali gelecek biçimde yazılır.

İkincil Yapı

Proteindeki amino asitlerin intramoleküler veya intermoleküler hidrojen bağları sebebiyle belirlenen geometrik yapıdır. İki tür ikincil yapı vardır:

  • Alfa Heliks: Protein zinciri bir sarmal biçimde ve birbirinin üstüne gelen amino asitlerin birbiriyle hidrojen bağı yapabileceği biçimde dizilmesinden oluşur. Doğadaki amino asitlerin tamamına yakını L stereoizomerinden oluştuğundan proteinler de yalnızca alfa heliks yapabilirler. Bu yapı, hidrojen bağları nedeniyle kararlı hale gelir ve sterik olarak da tercih edilir.
  • Beta Düzlemsel Tabaka: Protein zincirlerinin birbiri üzerine tabakalar halinde hidrojen bağı ile bağlanması neticesinde oluşan yapıdır. Bu katmanlar birbirine anti-paralel olarak durabildiği gibi paralel olarak da durabilir. Yün ve ipek gibi yapısal proteinlerin ikincil yapılarında çoğunlukla görülen bir yapıdır ve bu proteinlerin genel özelliklerini ve biçimini belirler.

Üçüncül Yapı

Proteinin genel olarak üç boyutlu yapısı olarak özetlenebilir. Yapısal proteinler oldukça düzenli bir yapıya sahip olmalarına karşın, enzim veya reseptör gibi proteinler karmaşık, biraz dağınık yumakları andıran yapılarındadır. Ancak, enzimlerin ve reseptörlerin bu üç boyutlu yapıları fonksiyonları açısından çok önemlidir. Bu sebeple enzimlerin ve reseptörlerin üç boyutlu yapılarının ve bu yapıyı etkileyen etmenlerin bilinmesi, enzimlerin çalışma mekanizmalarını anlamakta büyük önem taşır.

Dördüncül Yapı

Dördüncül yapı, birden çok protein alt biriminden oluşan proteinlerin yapılarını ifade eder. Hemoglobinin dördüncül yapısı, bu proteinlerin hepsinin bir arada bulunması ve geometrik bir şekil oluşturması neticesinde oluşur.

Sonuç

Proteinler, biyolojik sistemlerin temel yapıtaşları olup, hücresel işlevlerin büyük çoğunluğunu yerine getirirler. Proteinlerin yapısal özelliklerinin anlaşılması, onların işlevlerini ve biyolojik rolleri hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Bu nedenle, proteinlerin birincil, ikincil, üçüncül ve dördüncül yapılarının her biri, biyokimyasal süreçlerin ve moleküler biyolojinin temel konularındandır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karbonhidrat Protein Yağ

Karbonhidrat Protein Yağ

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yağ Yakıcı Protein Tozu

Yağ Yakıcı Protein Tozu

Protein Bar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Protein Bar Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Organik Protein Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Organik Protein Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bitkisel Proteinler Türleri ve Faydaları Nelerdir?

Bitkisel Proteinler Türleri ve Faydaları Nelerdir?

Protein İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Protein İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Protein Tozu Tavsiye

Protein Tozu Tavsiye

Protein Besinleri Nelerdir?

Protein Besinleri Nelerdir?

Protein Tozu Zararları Nelerdir?

Protein Tozu Zararları Nelerdir?