Doğal Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Doğal Protein Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal protein, protein amino asitlerden oluşan vücuttaki kalıcı yapı taşlarından biridir. Kemiklerden, kıllar ve tırnaklara kadar her alanda gereklidir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklarda protein bulunmaktadır. Et, süt, yumurta gibi besinler hayvansal protein kaynağı, sebze ve meyveler bakliyatlar, kuruyemiş gibi besinlerde bitkisel protein kaynağıdır. Sütün doğal florasında 2 türde protein bulunur. Kazein ve serum proteinleri yani whey proteinleri. Vücut için zorunlu aminoasitleri içeren whey proteinleri kazeine göre daha hızlı emilmekte, vücuda yapı kazandıran vazgeçilmez proteindir.

Proteinin önemi özellikle vücutta yoğun egzersizlerden sonra kas kaybının yaşanmaması açısından ön plana çıkmaktadır. Protein tüketimi vücudu karbonhidrat ve yağlara göre %20 oranında fazla enerji harcamaya yöneltir. Tüketilen proteinden sonra alınan kalorinin %20 kadarı proteinin içindeki küçük amino asitlerinin parçalanması için kullanılır. Yani fazladan alınan protein daha fazla kalori harcatır. Proteini %100 doğal şekilde karşılamak için, belirli besinler tüketilebilir.

Doğal protein kaynakları

Balık: Vücutta kas oluşumunda önemli bir yere sahip olan balığın 100 gramı yaklaşık 25 gram protein içerir. Tabi bunun yanında balık omega 3 yağ asitleri, doymamış tekli yağlar gibi besin değerlerini içerir. Bu yüzden balık beslenmede önemli bir yere sahiptir.

Tavuk: Tavuk kas yapıcı gıdalardan biridir. 100 gram tavuk eti yaklaşık 31 gram doğal protein içerir.

Yumurta: Kolay tüketilen besinlerden biridir. Bir yumurta içinde yaklaşık 5-6 gram protein bulunmaktadır.

Soya: Soya sütü, taze soya fasulyesi doğal protein kaynaklarından biridir. Bir kâse soyada yaklaşık 20 gram protein bulunur.

Yağsız biftek: Mükemmel protein kaynağı olan biftekte 100 gram içinde 27 gram protein bulunur.

Çikolatalı süt: Vücut gelişiminde çikolatalı süt oldukça önemlidir. Hayvansal gıda olan süt, gereken amino asitlerin karşılanmasını sağlar. Sütü çikolatalı olarak tüketmek de oldukça zevkli bir içim olur.

Badem: Protein deposu olan badem, her zaman tüketilmesi gereken bir besindir. Çeyrek kâse baden yaklaşık 8 gram protein içerir.

Süzme peynir: Kas yapıcı ilaçların içinde bile süzme peynir bulunmaktadır. Yarım kâse süzme peynirde yaklaşık 14 gram doğal protein bulunur.

Doğal Protein Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beyaz Peynir Protein Değerleri?

Beyaz Peynir Protein Değerleri?

Protein Besinleri Nelerdir?

Protein Besinleri Nelerdir?

Amino Asit Mi Protein Tozu Mu?

Amino Asit Mi Protein Tozu Mu?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Protein Anlamı Nedir?

Protein Anlamı Nedir?

Protein Tozu Kilo Aldırır mı?

Protein Tozu Kilo Aldırır mı?

Tavuk Göğsü Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tavuk Göğsü Protein Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bulgur pilavının protein değerleri

Bulgur pilavının protein değerleri

Organik Protein Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Organik Protein Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Fındık Protein Değeri

Fındık Protein Değeri

Protein Shake Tarifi ve Malzemeleri

Protein Shake Tarifi ve Malzemeleri

En İyi Protein Tozu

En İyi Protein Tozu