Mercimek Protein Değerleri
21 Haziran 2024

Mercimek Protein Değerleri

Mercimek, bitkisel protein kaynağı bakımından oldukça zengindir. Kuru baklagillerin değerli bir ürünü olan mercimek, çorbası, yemeği ve salatası yapılabilen doğal protein kaynaklarından biridir. Diske benzer sarı, kırmızı ve yeşil renklerde olan mercimek, tek yıllık, ince gövdeli ve kısa boylu bir bitkidir. Ülkemizde de geniş kapsamlı üretimi yapılmaktadır. Taneleri kuru bakliyat olarak değerlendirilirken, yeşil kısımları hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Hayvansal protein kaynaklarının fiyat açısından yüksek olması nedeniyle, günlük protein ihtiyacı bu şekilde bitkisel olarak karşılanabilir. Bu nedenle mercimek tüketiminin artması, üretimine ağırlık verilmesine yol açmıştır. Ekonomik olan mercimek, protein kaynağı olarak da oldukça değerlidir. Özellikle vejetaryen olanlar ve kolesterol değeri yüksek olan kişiler için iyi bir protein kaynağı alternatifidir.

Mercimeğin Besin Değerleri (100 Gram Mercimek)

  • Protein: 24,7 g
  • Kalori: 340
  • Karbonhidrat: 60 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Yağ: 1,5 g
  • Fosfor: 79 mg
  • Lif: 7,9 g
  • Kalsiyum: 79 mg
  • Sodyum: 6,8 mg
  • Demir: 6,8 mg
  • Potasyum: 370 mg
  • Vitamin A: 60 IU
  • Vitamin B1: 0,37 mg
  • Vitamin B2: 0,32 mg
  • Vitamin B3: 2 mg

Folik asit değeri de oldukça yüksek olan mercimek, yukarıda görüldüğü gibi önemli bir protein kaynağıdır. Protein kalitesi bitkisel kaynaklarda genellikle düşük olarak düşünülse de, ette bile aynı oranda protein bulunmaktadır. Ancak mercimek, maliyet açısından daha uygun bir seçenektir. Kalorisi fazla olsa da kilo almaya engel olur. Lif oranı yüksek olduğundan kabızlığa karşı tavsiye edilir. Sindirimi kolay olan mercimek, diğer baklagillere oranla daha az gaz yapar.

Mercimeğin Sağlık Üzerine Etkileri

Mercimek, protein ve diğer besin değerleri bakımından kalp hastalarına, diyabetlilere, hemoroit hastalarına, hipertansiyonu olanlara, kansızlık sorunu olanlara ve kanser hastalarına tavsiye edilen bir besindir. Görme yetisini, sinirleri ve kasları güçlendirir. Beyin rahatsızlıkları açısından da faydalı olan mercimek, zekâ geliştirici bir besindir. Anne sütünü bile artırır.

Mercimeğin Diğer Faydaları

Mercimek, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlığı önler. Ayrıca, düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengeler ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Antioxidant özelliği ile vücudu serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Mercimek, içerdiği folik asit sayesinde hamileler için de önemli bir besin kaynağıdır, çünkü folik asit, fetüsün beyin ve omurilik gelişimi için kritik bir vitamindir.

Sonuç olarak, mercimek hem ekonomik hem de besleyici değeri yüksek bir gıda olup, sağlık üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Günlük diyetinize ekleyerek, sağlıklı bir yaşam tarzına katkı sağlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

En İyi Protein Tozu

En İyi Protein Tozu

Haber Bülteni