Protein Karbonhidrat
15 Mayıs 2024

Protein Karbonhidrat

Protein karbonhidrat, protein, saç telinden tırnaklara kadar, bütün hücrelerin önemli bir fonksiyonel ve yapısal bileşeni olmaktadır. Vücudumuzun üretmiş olduğu enerjinin yaklaşık %5 ile %15'i, gıdalar yardımıyla alınan protein maddelerindendir. Protein, canlıların hücre yapılarının temel taşı olarak biliniyor. Bundan dolayı protein adı verilmektedir. Protein, Yunanca da ilk ya da birinci anlamında kullanılan protos kelimesinden gelmektedir. Her canlı kendine ait bir protein bileşimine sahip olmaktadır. Bilhassa da çocukluk döneminde yeterli olarak protein alımı sağlıklı bir gelişim için oldukça önem taşır. Yetişkin kişilerdeyse, enerjinin ardından hücrelerin onarımında protein mineraline ihtiyaç duyulmaktadır. Bütün bitki hücrelerinde ve hayvanlarda bir miktar protein içerse de besinlerde bulunan protein miktarı çok değişik değerlere sahip olabilmektedir. Bu yüzden bir organizmadan diğer bir organ, doku ve kan yapısını direk olarak aktarmak oldukça zor gerçekleşiyor. Her hücrede 5 bin'e yakın protein çeşidi bulunur. Bunların bir çoğunluğu enzimlerden oluşur. İnsan organizmasında olan proteinlerin farklı görevleri bulunmaktadır. Katılmadıkları biyokimyasal vukuat yok denecek kadar azdır. Besin maddesindeki protein maddelerinin görevleri, vücutta bulunan aminoasitleri uyararak vücuda has protein maddelerini oluşturuyor. Besin maddelerinde proteinin kalitesi, organizmanın ihtiyaç değişim gösterir. Proteinler doku tamirinde ve kas yapımında gerekli olan maddelerdir. Sadece karbonhidrat ve yağ miktarında bir eksik söz konusu olduğu vakit vücut proteini bir enerji kaynağı olarak kullanır. Bu şekilde bir oluşum söz konusu olduğunda, zayıf dokularda ve kaslarda kayıplar meydana gelecektir.

Karbonhidrat, sağlıklı beslenmenin mühim olan maddelerindendir ve vücuda ihtiyaç duyduğu kuvveti sağlar. Beyin ve merkezi sinir sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. Karbonhidrat, dünyada en mühim ve en yaygın olan organik maddelerdendir. Karbonhidrat, bitkisel mikro organizmalardan, karbon maddesinden, ışık ve sudan enerjisinden oluşmuştur. Beslenme uzmanları karbonhidrat mineralini kötü ve iyi olarak iki ana gruba ayırmaktadırlar. İyi olan karbonhidrat minerali, diğer adıyla kompleks karbonhidratlar olarak isimlendiriliyor ve 1'den fazla doğal şeker türü içeriyor. Bu mineralin sindirimi epeyce yavaştır. Kötü karbonhidrat minerali ise diğer bir adıyla basit karbonhidrat olarak tanımlanır. Bu karbonhidrat mineralinin içerisinde var olan şeker kana çabuk karışarak kan şekeri düzeyini ani şekilde yükseltir. Kompleks karbonhidrat maddeler içeren sebze, meyve, bakliyat grubu ve tam tahıllı gıdalar sağlıklı bir sindirim sistemi için, gerekli olan karbonhidrat içerikli gıdalardan olmaktadır. Karbonhidrat yapısına göre polisakkarit madde, disakkarit madde, oligosakkarit madde ve monosakkarit madde şeklinde sınıflandırılmaktadır. Karbonhidrat kaynakları genel anlamda basit olarak ve zor şekilde ayrılmaktadır. Basit şekerler çabuk emilir ve kan şekerinde ani yükselip ve ani düşüşe neden olurlar.

Protein Karbonhidrat Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hardline Protein Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Hardline Protein Tozu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Protein C Nedir?

Protein C Nedir?

Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadar Olmalı

Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadar Olmalı

Protein Sentezi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Protein Sentezi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Protein Tozu Kullanımı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Protein Tozu Kullanımı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Protein Kaynakları Nelerdir?

Protein Kaynakları Nelerdir?

Güncel

Protein Tozu Zararları Nelerdir?

Protein Tozu Zararları Nelerdir?